Wat als…

💔 je veel last heb van imposter syndrome en je jezelf helemaal geen expert durft te noemen?
💔 je de neiging hebt om vooral opdrachten aan te nemen die eigenlijk niet in lijn liggen met wat je zelf het liefste doet?
💔 je klanten niet helemaal matchen met wie je voor ogen hebt?

Waardoor je

😥 altijd een antwoord geeft op de vraag die de potentiële klant stelt, in plaats van zelf de leiding te nemen in het gesprek en met trots te kunnen zeggen “Dit is wat ik aanbied en waarvoor je bij mij terecht kunt. Punt.

Dat was exact de situatie van één van mijn klanten voor ze in de DeepDive stapte.

Daarnaast kwamen haar aanvragen allemaal “toevallig” binnen. Mensen kwamen via via bij haar terecht maar ze had er te weinig vat op. Ze kon het niet zelf sturen, want het gebeurde op een organische manier. Ze had het gevoel dat ze dat slimmer kon aanpakken én dat ze dan een bedrijf zou hebben waar ze met meer plezier in zou werken.

Mindset boven alles

We gingen hiermee samen aan de slag en hoewel we heel hard gewerkt hebben aan haar skills, is er iets wat er indirect mee is geëvolueerd -én bovendien de doorslaggevende factor is als het gaat over een blijvende impact op uw sales: je mindset!

Want je mag nog zoveel trucjes en tactieken in je rugzak hebben zitten, als je mindset niet mee is, val je vroeg of laat door de mand. Niet als expert, maar wel bij jezelf.

Met het stotteren was dat bij mij ook zo. 💬 Toen ik naar een stottertherapeut begon te gaan als kind, heeft zij mij nooit trucjes geleerd om mijn stotteren te maskeren of te ontwijken. Ze hielp mij wel om te begrijpen waar het stotteren vandaan komt 🧠 en om het te aanvaarden. En bovenal hielp ze mij te beseffen dat het stotteren mij niet hoefde te belemmeren!

Als er nu nog dagen zijn waarop ik stotter -en die zullen er altijd zijn- word ik niet compleet uit mijn lood geslagen. Ik kan met vertrouwen door gaan en laat mijn succes of geluk niet afhangen van mijn stotteren. 😎

Mensen die anderzijds vooral trucjes hebben aangeleerd gekregen om sneller uit hun stotters te geraken of een manier van praten aangeleerd krijgen waarop ze er geen last van hebben, zien veel resultaten op korte termijn. Wat zorgt voor euforie, maar helaas ook de illusie geeft dat ze er vanaf zijn. Tot het moment komt dat ze een mindere dag hebben en hun energie heel laag zit… dan beginnen die trucjes plots niet meer te werken 😓. Met als resultaat dat het stotteren nog erger wordt, want de persoon is compleet uit zijn lood geslagen en heeft niks om op terug te vallen. De onzekerheid komt dubbel en dik terug. 😢

Verkopen is meer dan trucjes en tactieken

Dat is voor verkopen ook zo. Als je je baseert op een hoop trucjes en tactieken en er komt dan een mindere dag waarbij je niet zo goed in je vel zit, dan werken die trucjes plots niet meer.

😕 Je hebt er de mentale capaciteit niet voor

😕 Je hebt niet gewerkt aan je mindset

😕 Je voelt je niet comfortabel bij verkopen

👉👉 Kortom: Je verkoopt niet op een manier dat natuurlijk voelt voor jou, waardoor mindere dagen zorgen voor mindere verkopen, of in het geval van mijn klant: verkopen van diensten die je eigenlijk niet meer wil aanbieden. A.K.A: pleasen van jouw klanten.

Wanneer ik haar vroeg wat die mindset verandering dan voor haar betekende, gaf ze dit als antwoord:

“Ik gooide het woord copywriter in de vuilbak en durfde mezelf steeds vaker een brand voice expert noemen. Ik liet de klant niet langer leiden tijdens een gesprek en leerde goed te luisteren naar zijn noden én daarop een antwoord te geven vanuit mijn expertise. Vroeger zei ik veel vaker: ok, ja, ik zal het doen zoals jij het vraagt. Ik weet heel goed wat ik voor klanten kan betekenen. Ik hoef niet alles aan te bieden om klanten te hebben, in tegendeel, het is mijn voordeel om expert te zijn in een specifiek iets omdat mensen liever werken met een expert die iets heel goed kan dan iemand die van alles een beetje kan.”

Het is voor haar nu veel duidelijker waar ze naartoe wil en wat ze wil bereiken waardoor alles waar ze over wil praten op haar kanalen redelijk vanzelf komt. Ze communiceert nu automatisch op een meer samenhangende manier en dat wordt ook opgemerkt door haar volgers.

Ze geeft ook aan dat ze er nog niet helemaal is. Life happend waardoor ze niet alles 100% heeft kunnen volgen, maar ze geeft zelf wel aan dat ze goed weet wat haar te doen staat. Dat ze vroeger het gevoel had dat ze van alles probeerde zonder weinig strategisch nadenken en haar tijd vooral ging naar dat waar ze goesting in had. Wat resulteerde in een nieuwsbrief hier en een postje daar zonder een gestructureerd plan. Nu weet ze wat er nodig is om haar traject succesvol te verkopen én ze gelooft er ook in dat het haar gaat lukken.

Hoe hebben we die mindset samen veranderd?

💪 Door haar positionering scherper te krijgen: van wat en van wie krijg ik energie, wat is de revolutie die ik wil leiden, waar wil ik voor staan en vechten?

👍 Door te vertrekken vanuit de noden van haar klant. Waar zijn zij nu naar op zoek? En hoe kunnen we de brug maken naar haar traject?

✌️ Door te gaan kijken naar wat een goede sales pagina en bijgevolg goede sales communicatie maakt. Wat heb je daarvoor nodig? En hoe kan je dit multi inzetbaar maken zodat elke potentiële klant duidelijk weet waarvoor ze bij jou terecht kunnen?

🫶 Door haar sales gesprekken aan te pakken. Hoe neem je de leiding? Welke vragen kan je stellen? Hoe kan jij de klant zelf duidelijk laten benoemen wat ze nodig hebben om daarna te brug naar je aanbod te maken?

Het aanscherpen van al die skills, zorgen indirect voor een verandering in je mindset. Omdat je door mijn manier van werken keer op keer bevestigd wordt van de waarde van jouw expertise. Van de nood ervan, van waar je goud zit, jouw meerwaarde… en dat is essentieel om met zelfvertrouwen te kunnen verkopen.

En deze verandering is blijvend. Want al mijn klanten krijgen na ons traject een vereenvoudigd stappenplan waarbij ze bij elke stap nog eens die bevestiging krijgen van hun eigen goud waardoor ze met duidelijkheid en bakken energie aan hun sales kunnen starten.

Dus laat het voor eens en voor altijd duidelijk zijn: jouw mindset is echt de sleutel tot verkopen met plezier en zelfvertrouwen. 💚 En dat als het leven jou dan eventjes tegenwerkt, je een sterke basis hebt om op door te gaan.

Wil je graag samenwerken om stap voor stap jouw mindset te veranderen, dan is het DeepDive traject mogelijks iets voor jou. In dit traject gaan we 1-op-1 én in groep aan de slag. Meer informatie vind je hier: http://studiosociaal.be/deepdivetraject

share: